fbpx

Kézilabda

KÉZILABDA - INTERJÚ EGRI VIKTORRAL A KÉZILABDÁRÓL ÉS ANNAK MAGYAR VONATKOZÁSAIRÓL

KÉZILABDA - INTERJÚ EGRI VIKTORRAL A KÉZILABDÁRÓL ÉS ANNAK MAGYAR VONATKOZÁSAIRÓL

Ha valamit meg kellene nevezni, ami évászadok óta, egészen az ókorig visszamenőleg az állandóságot jelképzete az emberek életében, sokan -teljes joggal- a sportot neveznék meg. Mégis, az ugyan közhellyé süllyesztett, ám annál nagyobb igazságtartalommal bíró fordulat, mely szerint a világ egyre gyorsabban változik, a sport intézményére is maximálisan igaz.

Egri Viktorral, a DigiSport kommentátorával készített interjúnkból többek között az is kiderül, hogy kézilabda követi e azt az utat, amit a futball járt be gazdasági szempontból az elmúlt másfél évtizedben, de szó esett a magyar kézilabdáról is, klub- és válogatott viszonylatban egyaránt.

28876223 335543256935188 2018350129 o

Egri Viktornak a neve az egyik legismertebb jelenleg a hazai sportmédia szereplői közül. Sok esetben, főleg a labdarúgásban gyakran megosztó személyiségnek bizonyul, a kézilabdát azonban köztudottan szívügyének tekinti. A futballal kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy a marketing, a pénz, a csapatok kozmopolita jellege, vagy éppen a gyakori szabálymódosítások elveszik a foci hangulatát, és ezáltal élvezhetetlenné válik a sportág.

28879759 335543376935176 1790382425 o

BD: - A kézilabdában ilyen szempontból minden rendben van? Mi változott a sportágban akár 10-15 évvel ezelőtthöz képest?

EV: - - A kézilabda elindult a futball útján. Ez nem az én álláspontom, hanem a kézilabda nemzetközi szervezeteinek célja. Azt azért leszögezném, hogy ez nem jelent feltétlenül rosszat, hiszen a foci minden eddiginél nagyobb közönséget vonz világszerte, és minden eddiginél nagyobb pénzt mozgat meg, az élsport pedig csak részben sport, nagyobb százalékban üzlet. A kézilabda a kétezres évekre gyorsabb és látványosabb lett a szabálymódosításoknak köszönhetően, így eladhatóbb is. A magyar futball pontosan ebben az üzleti robbanásban maradt le a világ elitjétől annyira, hogy a mai napig sem tudott újra csatlakozni hozzá. A kérdés az, hogy így jár-e a kézilabda is.

BD: - - Ha már szó esett arról, hogy mennyire heterogén 1-1 csapat, azért láthatjuk, hogy a Veszprémben és a Szegedben is nagyrészt légiósok játszanak, s ha olykor vannak is magyarok a keretben, csak epizódszerephez jutnak, vagy sokszor még ahhoz se. Persze a PSG vagy a Vardar Szkopje csapatát elnézve az az érzésünk, hogy van, ahol ez még kevésbé szempont. A magyaroknál maradva, adott esetben egy magyar szurkoló hogyan tud ennek ellenére azonosulni egy magyar csapattal? Hogyan tud szurkolni?

EV: - Hogy hogyan képesek a szurkolók azonosulni, azt meghagyom nekik. A futballszurkolás is alapvető változáson esett át a nemzetközi szupercsapatok létrejöttével, és az üzleti szemlélet előtérbe kerülésével. Már évtizedek óta Angliában is időről-időre felemlegetik az edzők, hogy a stadionokba színházi hangulat költözött, mert az elsősorban a minőségért és nem csapataért fizetők többségbe kerültek a kevésbé tehetős fanatikusok kárára. Kézilabdában is eljöhet az idő. A veszprémi BL-jegyárakat ki képes megfizetni? Ami pedig az előző megjegyzést illeti, szerintem itt is sokadik szempont, hogy hazai játékost szerepeltessenek, nem csak Szkopjéban. Az EHF-nek tökéletesen igaza volt, amikor a meccs előtti menetrend felborítása miatt pár évvel ezelőtt büntetett a himnusz énekléséért, ezeknek a csapatoknak nem maradt sok közük a nemzeti hovatartozáshoz. Ebből a szempontból a Vardar a jó példa, amelynek még a tulajdonosa sem macedón, a játékosokról nem beszélve. Ha akarná, holnap átköltöztetné az egész csapatot Andorrába.

BD: - Bár a Szeged még mindig csak a 2. számú magyar csapat, tavaly elképesztően közel álltak ahhoz, hogy elvigyék a Veszprém elől a bajnoki címet, emellett a Bajnokok Ligájában is figyelemre méltóan szerepeltek. Idén nehezen indult a szezon, de sikerült a Barcelonát és a Rhein-Neckar Löwent is legyőzni, utóbbit ráadásul idegenben. Idén van esélyük a final four-ra, vagy a továbbjutásos párharcokban nincs esélyük?

EV: - A Szeged szezonja érdekesen sikerült eddig, de jelenleg úgy tűnik, hogy a döntő szakaszra a remélt formába kerülhet. Az más kérdés, hogy ez mire lesz elég a THW Kiel ellen. A Kiel a Szeged elleni mérkőzések előtt játszik még egy sok mindenről döntő meccset a Bundesligában. Ha azon kikap a Magdeburgtól, akkor már a következő szezonbeli BL-indulás kivívása is szinte lehetetlenné válik a számára. Igazából csak a BL-ben érhet el ebben a szezonban eredményt, ráadásul nagy valószínűséggel a sérültjei, Duvnjak, Weinhold és Toft-Hansen is visszatérnek majd a Szeged ellen.

BD: - Láthatjuk, hogy a magyar válogatott nem a legszebb napjait éli. Pedig nagynevű edzőkkel dolgozott a csapat, de Dujsebajev nem tudott kijuttatni minket az olimpiára, Vranjessel pedig csalódást okozott a csapat az EB-n. Ez a külföldi edzők miatt van, vagy egyszerűen a mostani felhozatal elmarad az előző generációtól?

EV: - Mindkét válogatottunk jelentősen visszaesett. A külföldi edzők nagyokat csodálkoznak azon, hogy, ami edzésen megy az meccsen nem, és hogy magyar játékosok nem olyan rugalmasak, mint ahogy ők elképzelnék. Az északi trénerek, amilyen Rasmussen és Vranjes, döntéshozatalban, alkalmazkodó képességben, gondolkodás gyorsaságban is más játélosokhoz szoktak, így a teljes megismerésig egész biztosan nem találkoznak az edzői elvárások a képességekkel. A férfi válogatott jelenlegi kerete pedig messze nem tartozik a világelithez. Az EB magyar felfedezettje, Bartók Donát, egy Bundesliga középcsapat második legeredményesebb jobbátlövője.

BD: - Mocsai Lajos taktikája a legtöbb edzőnek kiszámítható. Ennek ellenére elképzelhető, hogy vele sikeresebbek lennénk?

EV: - Mocsai Lajos a régi magyar iskolát képviseli, amit nyilván jobban megszoktak az abban nevelkedő magyar játékosok, de nem hiszem, hogy ez érdemben segíthetne az eredményességben. Az viszont biztos, hogy stabilizálná azokat a viszonyokat, amelyek ide vezettek.

BD: - Ha a sportról van szó, sokszor emlegeti a politikát is. Jelenleg itt tartunk szakmailag, vagy elhibázott politikai döntéseknek is köszönhető az utánpótlás helyzete?

EV: - A poltika emlegeti és használja a sportot, így nem lehet kihagyni akkor, amikor a sport helyzetéről beszélünk. Meglátásom szerint sorozatosan születtek rossz döntések a sportba öntött pénz költését illetően. Eleve egy lojalitásra épülő rendszerről beszélünk, amely a szakmai érvek érvényesülésének nem tesz jót. A kézilabda utánpótlásra van rálátásom. Edzőképzéssel és munkacsarnokok építésével kellett volna kezdeni, és nem akkor elindítani ezeket, amikor már gyerekek sokasága szenvedte meg a képzett edzők hiányát és a körülményeket. Sok gyerekcsapatnak most sincsenek megfelelő lehetőségei az edzésekhez. A szakmai koncepciót sem tavaly kellett volna megalkotni, hanem a pénzlocsolás kezdetén. A TAO-rendszer is részben az utánpótlás-képzés minősége ellen hat, ugyanis a felnőtt csapat minél magasabb osztályban szerepléséhez köt anyagi lehetőségeket, ahogy a gyerekek számához is, miközben előbbivel a pénzt átirányítja a gyerekektől a felnőttekhez, utóbbival pedig a teremhiány és teremméretek miatt az edzésminőséget rontja. De még sorolhatnám.

BD: - Bár a két nagycsapattal nem veszik fel a versenyt, vidéki klubjaink között is vannak jó csapatok. Az utánpótlásukból azonban a legtöbben még fiatalon Veszprémbe vagy Szegedre kerülnek. A vidéki akadémiák fejlesztése javíthatna az utánpótlásképzésen?

EV: -Az ésszerűség segíthetne, meg az, ha a TAO-t tényleg csak az utánpótlásra lehetne költeni. A legtehetségesebbeket elviszi a Veszprém és leülteti a padjára, vagy fel a lelátóra. De az ilyenek kevesen vannak. A többiek közül is sokan kényszerülnek marginális szerepre, mert a gazdasági racionalitást nélkülöző pénzbőség náluk jobb külföldiek megfizetését is lehetővé teszi. Az alapprobléma azonban a tehetség hiány, a tehetséggondozás csak a pont az i-re. Az például sokat segíthetett volna, ha nem egy nagy NEKA-t alkotnak meg, hanem több, egymással versengő regionális központot. A sport lényege a verseny, és a gyerekeknek sem kellett volna a több száz kilométerre költözniük az otthonuktól.

BD: - A Veszprémet már többször is kikiáltották szuperfavoritnak a BL-ben, mégis elmaradt a végső győzelem. Pedig az anyagi háttér és a sztárigazolások adottak. Mi az, ami mégis hiányozhat?

EV: Ha a Veszprém így folytatja, akkor előbb vagy utóbb megszerzi a BL-trófeát. Pénz és idő kérdése, és utóbbiról tudjuk, hogy végtelen, az előzőről pedig jó alappal sejthetjük.

BD: - A modern kézilabdában az egyik legfontosabb a szélsőjáték. Luc Abalo vagy Uwe Gensheimer meccseket képesek eldönteni. Nálunk mindkét szélen vannak gondok, mitől problémásabb ez a poszt, mint a többi?

EV: - Lekezelt poszt. A magyar kézilabdában legalábbis mindenképpen az volt az előző évtizedekben. Ha a férfi vonalat nézzük egésezn elkeserítő a helyzet. A családilag szélső Iváncsikokat kivéve gyakorlatilag csak szélre kényszerített játékosok szerepeltek itt válogatott szinten. Törő Szabolcsot lehetne kivételként emlegetni, de ő amíg magas szinten játszott, addig is szinte állandóan sérülésekkel szenvedett. Vadkerti, Harsányi, Gulyás sem szélsőnek készült, csak úgy az lett. Nyilván megvan a megfelelő időpont a specializálódásra, amit a szakembereknek ismerniük kéne. A szélső poszt teljes más technikákat és adottságokat követel, mint a többi. Ezt nálunk nem vették figyelembe.

BD: - Ha a Veszprém és a Szeged egy külön ligában indulna (és csak ott) az esélyt adna a többi magyar csapatnak a felemelkedésre, nemzetközi szinten is?

EV: - Nem hiszem. Pusztán megszűnne az összehasonlítás. Ha indulhatna még egy magyar csapat a BL-ben, az segítene még egy csapatnak. Jelenelge hatalmasak az anyagi lehetőségek beli különbségek, amit teljesen irracionális módon a szövetség is tovább növel, hiszen a hatalmas Szerencsejáték pénzből is sokkal nagyobb mértékben támogatja a két nagyot, mint a többieket. Így sokat tesz azért, hogy ne legyen szorosabb a bajnokság.

BD: - Mi az a dolog, amit a magyar és mi az amit globális kézilabdában a legsürgősebben megváltoztatna?

EV: - A támadóidőt mindenképpen bevezetném. A passzív játék megítélése területen könnyen megoldható lenne az obejktivitás.

BD: - Kik jutnak be a final fourba?

EV: - Ebben a szezonban a PSG a toronymagas esélyes. A franciák mellett a Flensburg, Vardar, Veszprém hármast várom a Final Fourba. A bakonyiaknál nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e a valószínű Nantes elleni meccseken a jobb formájukat mutatni.

 

 

 

 

 

europa-bajnoksag.hu logó

Partnereink

Client 1
Client 1
Client 1
Client 1
Client 1
Client 1

Küldetésünk

Oldalunk a különböző sportok Európa-bajnokságait igyekszik bemutatni. Eredmények, beszámolók, interjúk, összefoglalók videók és cikkek formájában. Nyitottak vagyunk a partneri kapcsolatra és szívesen fogadjuk a külsős, szabadúszó újságírok cikkeit. Célunk, hogy a kisebb népszerűségnek örvendő sportokat is megismertessük az emberekkel.