Várakozáson felüli teljesítmény az EYOF-on

 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak ebben az évben Győr adott otthont, ezzel Magyarország első olimpiai versenyét rendezhette, mely mindenképp sportdiplomáciai sikert jelentett. A színvonalas megnyitó után hétfőn kezdődtek a csapatsportok versenyei, női kosarasaink is ekkor mutatkozhattak be a nagyérdeműnek.

Az első játéknapon hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, a kiharcolt előnyről rendre visszaengedtük a rivális német csapatot. A vártnál tovább szorosan alakuló küzdelmet végül 15 ponttal sikerült lányainknak abszolválni.

A második nap könnyednek ígérkezett, a csoport leggyengébb együttesével, a csehekkel mérte össze tudását az U16-os magyar lánycsapat. Nagyobb ellenállás nélkül rohantunk át a vendégeken, a találkozó végére 49 pontos differencia alakult ki az együttesek között.

A csoportkör utolsó mérkőzésén már csak az volt a tét, hogy kivel játszunk az elődöntőben, míg a litvánok a továbbjutásukért küzdöttek. Rosszul kezdtük a meccset, a vendégek sokkal agilisebben játszottak, s ha nehezen is, de sikerült a fordítás, így csoportelsőként jutottunk a legjobb négy közé.

Az elődöntőben már nagy falat várt lányainkra, a kiváló erőkből álló török csapattal küzdöttünk a döntőért. Egészen a félidőig a félholdasok voltak előnyben, a különbség már a 13 pontot is elérte, de nem adta fel a magyar csapat a harcot. A harmadik negyedben óriási elánnal estünk neki a törököknek s a hangulat is első osztályúra sikeredett. A teltházas csarnok állva tombolt, főleg mikor egy triplának köszönhetően egyenlítettünk. Innentől már a mieink kezében volt a találkozó, s 8 ponttal sikerült behúznunk zsinórban negyedik győzelmünket.

Fotó: EYOF Győr 2017 - Csicsics Richard

A döntőben sem mi voltunk az esélyesek, s sajnos be is ragadtunk a rajtnál. 6-0-lal kezdtek a spanyolok, innen kezdtük el a zárkózást, de hiába jöttünk fel, a második negyed elején hasonlóan kezdtünk mint az elsőben, így a félidőben 37-29 állt az eredményjelzőn. A második félidőben sem változott a játék képe, a hispánok elmentek, mi valamennyit zárkóztunk, de az állást nem sikerült megfordítanunk. A magyar lányok ezzel ezüstöt szereztek a tornán, ami így is felülmúlta a várakozásokat.

Eredmények

Magyarország - Németország 60-45

Magyarország - Csehország 87-38

Magyarország - Litvánia 59-70

Elődöntők

Magyarország - Törökország 65-57

Spanyolország - Németország 44-39

Döntő

Spanyolország - Magyarország 57-73

Képek: EYOF 2017 - Csacsics Richard