A 2016-os EB a számok tükrében

 

Hol is kezdjük?

Véget ért a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, méghozzá a portugálok győzelmével. Hogy megérdemelt-e a siker, azt nem tisztünk megítélni, viszont hoztunk néhány adatot a számok szerelmeseinek.
A csapatok 51 mérkőzést játszottak le, amiből 16 végződött mindössze döntetlennel. Ötször láthattuk túlórázni a gárdákat, amikor a rendes játékidőben nem született döntés és ebből három alkalommal kellett tizenegyeseket lőniük. Külön érdekesség, hogy a győztes Portugáliának négy egyenes kieséses párharca közül háromszor kellett hosszabbításos mérkőzést játszania, és ezek közül is egyszer vívott tizenegyes párbajt.


A lejátszott mérkőzéseken 108 találat született, ebből 69 a csoportmeccsek során, és csupán 39 a kieséses szakaszban, ahol a tét már jóval nagyobb volt, így nem meglepő, hogy a gólátlag mindössze 2,12. A gólok közül 8 született a megítélt 12 db tizenegyesből, míg 3 öngólt is feljegyezhettünk a torna során. A leggyorsabb gólt a Robert Lewandowski szerezte a Portugália elleni negyeddöntőben, ahol az EB legfiatalabb gólszerzője is betalált, hiszen Renato Sanches a gólja napján mindösszesen 18 éves és 317 napos volt. Itt érdemes megemlíteni a torna legidősebb gólszerzőjét, akinek akár a fia is lehetne az imént említett portugál fiatal, hiszen Gera Zoltán 37 évesen és 61 naposan szerezte pályafutása 25. találatát a magyar válogatottban. Nem mellesleg ezt éppen a későbbi győztes luzitán gárda ellen tette.


A lapokkal kissé „fukarkodtak” a játékosok és a játékvezetők, de azt hiszem ezt senki sem bánta, hiszen így több energiát fordíthattak a játékra, ami meg is látszott a lapjáráson: 205 sárga és csak 3 piros lap született az egész tornán. A legdurvább mérkőzés ilyen szempontból éppen a döntő volt, ahol az angol Clattenburgnek 10 sárga lapot kellett kiosztania.


A torna álomcsapata erősen véleményes, mégis érthető valamilyen szinten, hiszen a négy elődöntős csapatból állították össze a szakértők, és a következőképpen fest: Rui Patrício – Joshua Kimmich, Jérome Boateng, Pepe, Raphäel Guerreiro – Joe Allen, Toni Kroos – Antoine Griezmann, Aaron Ramsey, Dimitri Payet – Cristiano Ronaldo.
Érdemes megemlíteni ebből az illusztris társaságból Griezmannt, akit a torna legjobb játékosának választottak, és nem utolsó sorban ő lett a gólkirály is 6 találattal. Őt követte Bale, Giroud, Morata, Nani, Payet és Cristiano Ronaldo 3-3 góllal.


A legtöbb gólpasszt a belga válogatott sztárja, Eden Hazard osztotta ki, hiszen négyszer tálalt kiválóan csapattársai elé. A második helyen holtversenyben Ramsey és Ronaldo végeztek 3-3 assziszttal.


A legjobb fiatal játékosnak – a már korábban emlegetett – Renato Sanchest választották, megelőzve a franciák kiválóságát, Kingsley Comant és saját honfitársát, Guerreirot.


Végül zárjuk a sort egy számunkra örömteli adattal: az EB-k történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett a torna során Király Gábor, aki a magyar válogatott első mérkőzésén, Ausztria ellen 40 évesen és 74 naposan állhatott a kapuban.


Így sem volt szégyellnivalója a magyar válogatottnak, de reméljük a következő nagy tornáról már több örömteli adatunk is lesz velük kapcsolatban!