fbpx

Vízre tesz, húz, és győz

Vízre tesz, húz, és győz

Ha Moszkva és június, akkor kajak-kenu gyorsasági Európa-bajnokság. És mint mindig, magyar esélyek. A Krilatszkoje Sportközpontban, 37 ország 485 versenyzője mérte össze tudását, és aktuális formáját az olimpia előtt.

Ahogy azt megszokhattunk, most is számíthattunk rá, hogy több egységünk már az előfutamokból automatikusan a döntőbe kvalifikálja magát. Nem volt ez másképp az eb első napján sem. K-1-es 1000m-en a már kvótás Fazekas-Zur Krisztinát „helyettesítő” Takács Tamara a második helyen várhatta a finálét, a férfiaknál pedig Kopasz Bálint tette ugyanezt az 1000m-es számban. Férfi K-4 500m-en a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összeállítású egység jutott magabiztosan a döntőbe. K-2 500m-en Kozák Danuta Szabó Gabriella párosa, Kiss Tamás a kenu 500m előfutamából jutottak automatikusan a döntőbe, Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenupáros és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakos duó sem talált legyőzőre 500-on előfutamában.

A középdöntőbe jutott az utolsó egyéni indulására készülő Vajda Attila C1 1000m-en, az előfutamban elért 4. helyével, férfi C-2 1000 méteren Vasbányai Henrik és Mike Róbert, a negyedik helyen zártak futamukban. A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence K-2-es egység indult 1000 méteren, és a harmadik helyen jutott a középfutamba. Ott mindegyik egységünk kvalifikálta magát a döntőbe.

Az eb első magyar érmét is ezen a napon ünnepelhettük. Parakenusok VL1-es számában Suba Róbert nyert 200 méteren, Tóth Julianna a VL2-es kategória fináléjában pedig a harmadik helyen zárt 200 méteren.

subaForrás: www.kajakkenusport.hu

Szombaton folytatódtak a versenyek, ahol Suba Róbert ismét megörvendeztetett bennünket egy remek szerepléssel. KL1 200 méter döntőjében ismét Európa-bajnoki címet szerzett. A nap további része is így folytatódott, számunkra „aranyosan”. Takács Tamara kajak 1000m-en nagy harcban alu maradt szerb riválisával,Bedőcs Krisztinával szemben, és ezüstérmet szerzett. Vajda Attila 1000m-es kenu döntőjével folytatódott a program. A német Sebastian Brendel győzelmével zárult a futam, melyben Vajda a 4. helyet hozta. K-1 1000m olimpiai versenyszám és Kopasz Bálint következett. Célfotóval ugyan, de bronzérmet szerzett az ifjú sportoló. A bajnoki cím a portugál Fernando Pimenta-é lett. K-2 100m-en a nőknél a már egy ezüstérmet magáénak tudható Takács Tamara Medveczky Erikával ült hajóba. A Benedek Dalma vezette szerb hajút azonban nem tudták legyőzni, így a második helyen zártak.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztia, Csipes Tamara összeállítású K-4 500 méteres egység az olimpiai indulás megerősítésének céljával állt a rajtgépbe. A magyar, a fehérorosz és a német hajó külön párharcát hozó finálé, az utolsó centimétereken eldőlő harcot hozott, amelyből a mi lányaink jöttek ki győztesen. Ezzel megszerezve a nap első győzelmét az épek között.

K4nőkForrás: www.kajakkenusport.hu

Női C-2 500 méteren nem volt ilyen szerencsénk. A végig vezetőBalla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros nem bírta a végét, és harmadik helyen csapott a célba a fehérorosz és az orosz egység mögött. Aranyos percek következtek ismét; a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás négyes rendkívül magabiztosan diadalmaskodott, a férfi K-4 500 méteres fináléban. Bronzérmet szerzett egy rettentően erős hajrának köszönhetően a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros a C-2 1000 méteren olimpiai számában, mely orosz győzelmet hozott.

hufnágel dombiForrás: www.kajakkenusport.hu

A németek mögött másodikként szelték át a képzeletbeli célvonalat a K-2 1000m-en induló Hufnágel Tibor és Dombvári Bence. A nap zárásaként pedig a férfi C-4 1000 méteren Korisánszky Dávid, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid kvartett sokáig vezetett, de a végét nem bírtam, így az ötödik helyen végeztek.

A nap krónikájához tartoznak még a sprint számok, a 200m előfutamai.Minden magyar egység egyből a döntőbe jutott, kivéve a kenus Lakatos Zsanettet, akit utólag kizárták, mert a megengedettnél könnyebb volt a hajója. (2. helyet ért el az előfutamban)
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa magabiztos győzelemmel egyből bejutott a döntőbe. 

A férfiak hasonló számában Birkás Balázs szintén futamgyőztesként kvalifikálta magát a fináléba. C–1 200 méteren Hajdu Jonatán második lett, és a fináléba került. A női kajak párosunk Douchev-Janics Natasa és Homonnai Luca szoros küzdelembe maradt alul a fehérorosz párossal szemben, de így is készülhetnek a döntőre.

K-2 200m-en Lantos Ádám és Nagy Péter duója szintén a második hellyel jutott döntőbe.

Az utolsó 200-as előfutamban, a férfi kajakpárosoknál Horváth Bence és Szomolányi Máté állt a rajtgépbe. A nap talán legszorosabb befutóján másodikként érkeztek a célba, és tették fel az i-re a pontot a nagyszerű eredményt záró magyar csapat számára.

Eredmények

Férfiak

C-1 1000 m
: 1. Sebastian Brendel (Németország), 2. Serghei Tarnovski (Moldova), 3. Martin Fuksa (Csehország)

C-2 1000 m:1. Alekszej Korovaskov, Ilja Pervuhin (Oroszország) 2. Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics (Fehéroroszország) 3. Vasbányai Henrik, Mike Róbert (Magyarország)

C-4 1000 m: 1. Oroszország. 2. Ukrajna, Románia

K-1 1000 m:1. Fernando Pimenta (Portugália), 2. René Poulsen (Dánia),3. Kopasz Bálint (Magyarország)

K-2 1000 m: 1. Max Hoff, Marcus Gross (Németország), 2. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence (Magyarország), 3 Marko Tomicsevics, Milenko Zorics (Szerbia)

K-4 500 m:
1. Magyarország (Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz  Tamás), 2. Szlovákia. 3 Spanyolország

Nők

K-1 1000 m:
1. Bedőcs Krisztina (Szerbia), 2. Takács Tamara (Magyarország), 3. Conny Wassmuth (Németország)

K-2 1000 m:1. Milica Sztarovics, Benedek Dalma (Szerbia), 2. Takács Tamara, Medveczky Erika (Magyarország), 3. Ciuta Florida, Iulia Taran (Románia)

K-4 500 m:1. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina), 2. Fehéroroszország, 3. Németország

C-2 500 m:1. Nadzseja Makarcsanka, Aljona Nazdrova (Fehéroroszország), 2. Irina Andrejeva, Aleszja Romasenko (Oroszország), 3. Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (Magyarország)

Az oroszországi eb utolsó napját a már hagyománynak számítóan a sprintelek uralták. Az előző nap magyar sikereit tekintve ez sem lehetett rosszabb nap -gondolhattuk- , mint az előzőek. Nem is történt másként.

kozákForrás: www.kajakkenusport.hu

Kozák Danuta vitte a prímet, először egyesben, majd Szabó Gabriellával párosban sem talált legyőzőre. Utóbbi siker, nem is akármilyen volt, a magyar kajak-kenu sport történetének 130. EB aranyérme volt ez. Nádas Bence gyarapította az érmeink számát a délelőtt folyamán, K-1 500m-en harmadik helyezést ért el. Kajakosainknak a délelőtt ne feküdt, mutatja ezt Kiss Tamás C-1 500m-es számában elért negyedik helyezése, Tóth Dávid és Kulifa Tamás kettős hetedik helye a férfiak K-2 fél km-es számában, valamint Korisánszky-Mike duó hatodik helye. Férfi K-4-esünk hajója 1000 méteren, fedélzeten Hufnágel, Ceiner, Dombvári, Kugler a hetedik helyen ért célba.

natasaForrás: www.kajakkenusport.hu

A délutáni versenyek egy hatalmas meglepetéssel indultak. K-1 női 200m-en a török Lasma Liepa győzött, maga mögé utasítva a mezőnyt, s benne Douchev-Janics Natasát is, aki csak a nyolcadik helyen végzett. Natasának később sem sikerült maradéktalanul javítania. Párosban Homonnai Lucával noha az első kiírások szerint bronzérmet szereztek,csak a díjátadón derült ki, hogy a célfotó a negyedik helyre sorolta őket. Birkás Balázs, ifjú kajakosunk a negyedik helyet szerezte meg alig lemaradva a dobogóról K-1 sprint számban, ugyanezen a távon, viszont kenuban Hajdú Jonatán hatodik lett. Lakatos Zsanett kizárását követően nem volt ki miatt izgulni a női kenu 200m fináléjában, a hazaiak viszont örülhettek, hiszen Olesia Romasenko révén orosz arany született. Kenu 2-esben a Lantos Ádám, Nagy Péter duó ötödik helyezést ért el. A sprintszámok utolsó versenyén pedig noha sokáig kellett várni a hivatalos eredményre, megérte, mert Horváth Bence és Szomolányi Máté révén ezüstéremnek örülhettünk.

Az Európa-bajnokság az 5000m 3 versenyszámával zárult, melyben Bodonyi Dóra kajak egyesben ezüstérmet nyert, a férfiak hasonló versenyszámában Solti László ötödik lett, kenu egyesben Kiss Tamás pedig arany érmet nyert.

Az érem táblázat élén Magyarország zárt, 5 arany, 5 ezüst és 4 bronz, összesen 14 éremmel.

Forrás: www.kajakkenusport.hu , www.canoemoscow2016.ru

 europa-bajnoksag.hu logó

Partnereink

Client 1
Client 1
Client 1
Client 1
Client 1
Client 1

Küldetésünk

Oldalunk a különböző sportok Európa-bajnokságait igyekszik bemutatni. Eredmények, beszámolók, interjúk, összefoglalók videók és cikkek formájában. Nyitottak vagyunk a partneri kapcsolatra és szívesen fogadjuk a külsős, szabadúszó újságírok cikkeit. Célunk, hogy a kisebb népszerűségnek örvendő sportokat is megismertessük az emberekkel.